Webshopunkban regisztráció nélkül vásárolhat
A kosár üres.
A kosár üres.
Infovonal: +36 (1) 240-0456

A fürdőkád és a fürdés

A tisztálkodásnak, s ebből adódóan a fürdőkádnak is megvan a maga története – sőt, a kamu története is. Az alábbiakban erről lehet olvasni néhány érdekességet.

A fürdőkád hamis története

A New York Evening Mail 1917-ben leközölte H. L. Mencken esszéjét, amely a fürdőkád történetét, konkrétan amerikai meghonosodását taglalta. Az írás szerint 1842 december 20-án, Adam Thompsonnak köszönhetően debütált először a fürdőkád Amerikában.


Thompson pamut- és gabonakereskedő volt Cincinatti-ben, s naponta két fürdőt is vett a fürdőkádjában (egy hideget, s egy meleget), mert meggyőződése volt, hogy így egészséges. Az emberek kissé flúgosnak tartották őt a fürdőkád miatt, azonban történt valami, ami végül rohamos mértékben segítette elő a fürdőkád és az ülőfürdőzés elterjedését.


Az történt, hogy Millard Filmore meglátogatta Thompsont, és látogatása alkalmával maga is kipróbálta a híres fürdőkádat. S mivel tetszett neki, nem sokkal később, immár az Egyesült Államok 13. elnökeként, Filmore beszereltetett egy fürdőkádat a Fehér Házba is...


Ez a történet a fürdőkád elterjedéséről teljes egészében kitaláció, Mencken a világháború után lassan magára találó lakosság felvidítására szánta, s nem gondolta, hogy bárki is komolyan veszi. Azonban művét olyannyira hitelesnek gondolták, hogy nemcsak más lapokban, de a kongresszusban is idézgettek belőle. 1926-ban írt egy cikket, amelyben cáfolta, hogy a fürdőkádról szóló esszéjének bármi köze lenne a valósághoz, ám hiába; a történet önálló életet élt még évtizedeken keresztül.

A fürdőkád valódi története

Az első fürdőkád feltalálásáig hosszú út vezetett a patakban való mosdástól a görög és római közfürdőkig, majd a középkori, meglehetősen áldatlan viszonyokon keresztül a fadézsáig, s a mai kádakig (és végül a fürdőkád legmodernebb, luxus kategóriás változatáig, a pezsgőfürdőig). Az igazság azonban az, hogy nem lehet tudni, kinek a nevéhez és pontosan mikorra köthető a fürdőkád feltalálása.

A legelső fürdőkádak fából készültek, majd ezeket követte a különböző fém változatok megjelenése, s a XIX. században eljött a beépített, zománcozott fürdőkádak ideje, amelyekbe már nem fazékkal kellett hordani a felmelegített vizet.

Manapság a fürdőkád már nem csupán a tisztálkodási szempontoknak kell megfeleljen; elvárás lett az esztétikus megjelenés is és természetesen a tartós kivitel. A lemez kádak mellett mind nagyobb tért hódít az akril fürdőkád, illetve az öntött márvány fürdőkád, amelyekből a hagyományos egyenes típus mellett sarok kádakat is kínálnak a gyártók.
 

Fürdőkád választékunk